CROS

Rezultatele Concursului Național de Proiecte de Tineret

15.08.2009 Vlad | Blog, Despre ONGS, Resurse pentru ONGS | 5 comentarii

Ministerul Tineretului și Sportului a publicat rezultatele Concursului Național de Proiecte de Tineret 2009. Am analizat datele oferite de MTS ca să vedem cum stau organizațiile studențești în tabloul acesta. Poți vizualiza ce am descoperit aici sau direct in articol. Mai jos găseşti comentariile noastre pe marginea datelor.

În primul rând, felicitări celor care au câștigat și succes la implementare! Este o plăcere să vedem atât de multe proiecte depuse de ONGS-uri. Printre altele, asta reflectă nivelul lor ridicat de activitate în sectorul non-guvernamental de tineret. Totuși, rezultatul final al concursului de proiecte nu pare să fie la nivelul implicării organizațiilor aplicante.

Cum apreciază oare MTS faptul că a reușit să acorde doar 40% din bugetul alocat, în condițiile în care cererea a fost uriașă? Dacă nu ați apucat să citiți cifrele, doar jumatate (16) dintre proiectele care au ajuns în faza 2 au fost finanțate, cu un buget total de 200.000 RON, în timp ce 147 de proiecte nici nu au trecut de faza de eligibilitate. Cu siguranță între ele erau destule inițiative al căror conținut are un nivel calitativ ridicat și care sunt susținute de organizații cu capacitate de implementare bună sau foarte bună.

Dacă nevoia MTS, ca instituție a statului, de a asigura cheltuirea justă și transparentă a fondurilor publice este de înțeles, birocratizarea excesivă care duce la restricționarea accesului la fonduri nu prea se justifică. Mai ales în raport cu obiectivul programului de finanțare în sine, acela de a sprijini inițiativele tinerilor. Poate pe viitor metodologia va reuși să evolueze, cu o consultare reală a nevoilor beneficiarilor CNPT.

Ca sa dau câteva exemple de motive pentru care au fost respinse proiecte:

 • “Certificatul de Atestare Fiscală necesar în dosarul de aplicație era expirat de o zi” (ca să pun în context: perioada de depunere a proiectelor a fost de doar 5 zile; dacă ar fi fost pur și simplu deschisă de la lansarea apelului până la termenul final de depunere, organizația nu ar fi avut problema de a-și fi luat CAF-ul “prea devreme”).
 • “Dosarul a ajuns la sediul MTS după termenul limită, prin urmare nu a fost deschis de către comisia de evaluare” – în orice metodologie decentă de finanțare, spre exemplu cele europene, criteriul de eligibilitate pentru data limită de depunere prevede termene cu mențiunea ” data poștei”. Oare de ce?
 • O inutilitate birocratică este dosarul în sine: majoritatea documentelor cerute sunt de asemenea necesare pentru obținerea Certificatului de Atestare Fiscală – de ce o fi nevoie să dovedești același lucru de 2 ori în aceeași lună?
 • Un alt argument care mi-a sărit în ochi în lista proiectelor respinse: “Lipsă opis.” – înțeleg că e bine și important să verifici consistența unui dosar de aplicație înainte de a-l trimite, dar nu înțeleg cum devine asta un motiv de respingere?

Cea mai importantă întrebare: ce se va întâmpla cu banii necheltuiți? Din perspectiva mea – optimistă ce-i drept – ministerul ar trebui să găsească un mod prin care să realoce banii acelştia aceluiași scop și dacă este posibil, mai facil pentru organizațiile aplicante. Să vedem…

Alte întrebări:

 • Are de gând MTS să îmbunătăţească procedura de aplicare? Cand şi cum?
 • De ce aşa de multe organizaţii de tineret au probleme cu actele? Ce se poate face?

Tu ce crezi?

 1. Eu as sta să văd puțin care sunt ONG-urile care au primit până acum finanțare, să vedem ce proiecte relevante au în domeniul de tineret. Eventual să mai punem și întrebarea: în ce an v-ați înființat?

 2. Eu nu am auzit de multe dintre organizatiile de acolo dar pana la proba contrarie merg pe prezumtia de nevinovatie.

 3. O propunere pentru institutiile statului care au astfel de programe de finantare a ONG-urilor si anume, sa fie publicate raportarile sa se vada cat de mult au ajutat sau ce au adus in plus ca valoare pentru tineri, studenti etcl.
  Va salut voios

 4. nu puteti extinde cumva numarul de caractere care pot fi scrise in comment?:)

 5. @Cardos: Imi place propunerea ta. Cred ca publicarea rapoartelor ar fi un element de transparenta binevenit. Vom creste numarul de caractere permise pentru un comentariu.

Lasă un comentariu

CROS Live

Ce poţi face tu

Copyright © 2009 CROS. Powered by Wordpress

Proiect 1000